Снимка plovdivtime.bgДнес приключиха разкопките в северо-западния край на Епископската базилика. Екипът

...
Снимка plovdivtime.bgДнес приключиха разкопките в северо-западния край на Епископската базилика. Екипът
Коментари Харесай

Пловдивски археолози откриха главната порта откъм късноантичната сграда Ирини

Снимка plovdivtime.bg

Днес завършиха разкопките в северо-западния завършек на Епископската базилика. Екипът на археолога Жени Танкова откри най-представителния вход на храма откъм късноантичната постройка Ирини. Още предходната година учените се натъкнаха на прагов камък. Последните им разкопки разкриха скупчване на градежи – тухлени, споени с  хоросан, подправен с антични фракции строителна керамика, написа plovdivtime.bg.

Между тях има две мраморни колони, които са оформили входа. „ Смятам, че това е бил най-представителният, централният вход към комплекса, оформящ на запад Базиликата ”, съобщи пред Plovdiv Time Жени Танкова. Археолозите ще продължат изследванията в избрани браншове, където мозайките ще бъдат демонтирани и отнесени за реституция.

Според Жени Танкова удивителното на археологическия обект ще бъде доказването на съществуването на по-ранен езически храм под базиликата. По-ранните структури са две здания – едната е с правоъгълен проект, другата - с елипсовиден. Елипсовидната е вписана в правоъгълната.

„ Има случаи, когато в храмовете има водни басейни, които са тъкмо с такава елипсовидна форма. Но наблягам – всичко е напълно хипотетично на този стадий. Надявам се да можем да го потвърдим. Но във всички случаи, дори да не да не е храм, става дума за някаква доста значима социална постройка ”, почерта Танкова. Тя добави, че новооткритите мраморни колони ще бъдат експонирани  в достоверния им тип.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР